WE LOVE IT, WE DO IT

ITSOFT VIRTUALIZACIJA

Virtualizacija podatkovnog centra

 • Kreirajte vlastiti virtualni podatkovni centar
 • Upravljajte privatnim ili javnim oblakom
 • Jednostavno i brzo pokrenite i migrirajte virtualne servere
 • Potpuna skalabilnost potrebnih računalnih resursa u itSoft oblaku

ITSOFT VIRTUALIZACIJA

Virtualizacija je tehnologija koja odvaja hardware od operativnog sustava s ciljem bolje iskoristivosti i fleksibilnosti cjelokupnog sustava.

Klasični podatkovni centar je vrlo dobro rješenje koje osigurava fizičku zaštitu IT sustava i podataka korisnika. Zbog redundantnog sustava napajanja zajamčena je visoka dostupnost sustava.

Međutim podatkovni centar ima ograničenja po veličini prostora i kapacitetima napajanja električnom energijom i sustava hlađenja. Osim toga disaster recovery rješenje u klasičnom podatkovnom centru  nije lako implementirati što zbog problema u sinkronizaciji pojedinih konfiguracija uređaja što zbog kompliciranosti samog disaster recovery rješenja. I kao dodatak svim problemima koji su zapravo karakteristike klasičnog podatkovnog centra, upravljanje nevirtualiziranog podatkovnog centra je vrlo komplicirano i podložno greškama.

Virtualizacija je tehnologija koja odvaja hardware od operativnog sustava s ciljem bolje iskoristivosti i fleksibilnosti cjelokupnog sustava. Omogućava nesmetan rad više virtualnih mašina različitih operativnih sustava, koje ne utječu jedna na drugu, na istoj fizičkoj platformi.

 

Najpopularnije virtualizacije danas su virtualizacija poslužitelja (servera) i virtualizacija desktopa

Virtualizacija servera

Virtualizacija servera omogućava optimizirano korištenje hardverskih resursa konsolidacijom postojećih servera ili efikasnijom upotrebom novih. Također, omogućava brzu implementaciju novih servisa fleksibilnim dodjeljivanjem hardverskih resursa virtualnim serverima, povećanu stabilnost sustava te jednostavno ostvarivanje visoke dostupnosti servisa, čak i za aplikacije koje ne znaju raditi u klasteru.

Virtualizacija servera (poslužitelja ) omogućava nabavu i održavanje manjeg broja servera koji trebaju manjeg mjesta u ormarima. Posljedično potrebna je manja količina električne energije za hlađenje manjeg broja poslužitelja, manji kapacitet UPS uređaja i rashladnih kapaciteta klimatizacijskih uređaja. Sve zajedno vodi znatno efikasnijem i ekonomičnijem upravljanju sustavom.

Prednosti virtualizacije servera:

 • smanjuje broj potrebnih poslužitelja (do 75%)
 • smanjenje potrebe za električnim napajanjem i hlađenjem
 • smanjuje se potrebni prostor koji serveri zauzimaju (50-70%)
 • smanjuje se trošak održavanja
 • skraćuje se vrijeme realizacije zahtjeva za novim mašinama
 • minimizira se vrijeme u kojem je sustav van uporabe (downtime)
 • ubrzava se vrijeme oporavka od katastrofe (do 85%)
 • olakšano testiranje i razvijanje aplikacija

Virtualizacija desktopa

Tradicionalni način instalacije aplikacija je postao iznimno kompleksan i skup. IT se nalazi u konstantnoj borbi s ažuriranjem i nadogradnjom postojećih aplikacija na mnogobrojne radne stanice unutar organizacije. U međuvremenu, aplikacije i podaci koji se nalaze na radnim stanicama nisu sigurni i kreiraju konflikte što uzrokuje spor rad same aplikacije ili čak učestalo rušenje aplikacije. Kao posljedica, troškovi IT-a kontinuirano rastu.

Sve više tvrtki odlučuje se na virtualizaciju desktopa zbog prednosti koje tehnologija pruža. Virtualizacija desktopa olakšava upravljanje životnim ciklusom desktopa i stvara financijske uštede zbog načina na koji tehnologija donosi promjene u upravljanju s tri ključna parametra svakog radnog mjesta, radnim stanicama, aplikacijama i podacima.

Korisnički podaci se više ne nalaze distribuirani na fizičkim radnim stanicama nego su sigurno spremljeni i zaštićeni u centralnom data centru odakle je moguće izrađivati redovne sigurnosne kopije.

Prednosti virtualizacije desktopa:

 • Bolja zaštita korisničkih podataka-spremljeni i zaštićeni u centralnom data centru
 • Olakšana zamjena računala – „thin client“ računala (plug and play)
 • Znatne uštede vremena na deploymentu novih aplikacija

Zanima vas što itSOft
može učiniti za Vas?